Kako prašina utječe na laptop i koliko je loša


Ako toplina je najveći neprijatelj za laptop – prijenosno računalo, prašina je sljedeći. Jeste li znali da su prašina i nečistoća najčešći uzroci kvara prijenosnih računala? Upravo zbog njihove prirode korištenja, računala često znaju biti izložena svakakvim uzrocima onečišćenja. Prašina, kosa, dijelovi tkanine, ostatci hrane i ostali onečišćivači nakupljaju se svugdje, a pogotovo na dijelovima koji su zaduženi za ravnomjerno hlađenje samog računala, i ako se ne čisti redovno može ga prilično oštetiti. 

Bilo da se radi o otežanom hlađenju unutarnjih komponenti koje neminovno rezultira smanjenjem radnog vijeka računala ili kvarom uslijed pregrijavanja, bilo da se radi o oštećenju i začepljenju utora (SUB, PCMCA, Express card, Memory card itd), ili o oštećenju samog zaslona računala. Upravo iz tog razloga vrlo se često zna dogoditi da su naoko nepovezani kvarovi zapravo posljedica začepljenog usisnika ili poveće nakupine prašine na ventilatorima, koji zbog toga ne rashlađuju unutarnje komponente onako kako bi trebali. 

I sami ste shvatili koliko je poslovica "čistoća je pola zdravlja" bitna i za vaš laptop. Rashladni sustav prijenosnog računala radi kao usisivač: on usisava zrak s jedne strane, a ispuhuje ga na drugom kraju. No, za razliku od kućnog usisivača, prijenosno računalo nema filtar vrećicu za prikupljanje prašine i drugih čestica prljavštine pa takav „prljav“ zrak struji kroz hladila i čestice prašine zaostaju u sistemu hlađenja. 

Prašina nakupljanjem zatvara otvore hlađenja gdje zrak ulazi ili izlazi. Zapunjena rebra hladila sprječavaju prolaz hladnog zraka i to u biti dovodi do pregrijavanja. U određenom vremenskom periodu prašina će prekriti elektronske dijelove unutar računala i spriječiti njihovo hlađenje. Ovo može biti uzrok kvarova tih dijelova ili onemogućavanje njihovog normalnog funkcioniranja. Čak i u normalnom okruženju uvijek će biti čestica prašine u zraku. Osim toga, dlake kućnih ljubimaca, ljudska kosa, vlakna tkanina, pepeo cigareta i vanjski zrak doprinose nečistoći koja se može nakupiti u prijenosnom računalu. 

Važno je da okruženje u kojem prijenosno računalo radi bude slobodno od prašine što je više moguće. Izbjegavajte prašnjava područja kao što su gradilišta i industrijska postrojenja te prostore sa isparavanjima para (vlage), masnoća i kemikalija. Redovito koristite sprejeve sa komprimiranim zrakom za ispuhavanje nakupljene prašine u otvorima, ventilatoru i hladilu računala.
KOMPRIMIRANI ZRAK spray doza - air duster

Možete koristiti i usisavač, fen za sušenje kose (hladni režim) ili neki drugi način da snažnim strujanjem zraka izbacite nagomilanu prašinu. Povremeno, recimo jednom godišnje, potrebno je očistiti unutrašnjost prijenosnog računala detaljno. Ne pokušavajte ovo učiniti sami ukoliko smatrate da je to prevelik zalogaj za vas - to je zadatak za profesionalce. Odnesite laptop u kvalitetan servis odnosno u ovlašteni servis ukoliko je u jamstvu. 
SET ZA ČIŠĆENJE LCD EKRANA

Redovito uklanjajte prašinu sa vanjske strane laptopa
, jer može pronaći svoj put prema unutra. Pazite da ne blokirate otvore za zrak predmetima ili odjećom. Prašina je veliki neprijatelj za prijenosno računalo i najčešći uzrok kvara prijenosnih računala!